El bloc ha canviat d'adreça. Pots llegir tots els posts, els nous i els vells a
http://kokamuskes.wordpress.com/
dissabte, 2 de febrer del 2008
divendres, 1 de febrer del 2008
Un mes de bloc! (i canvi d’adreça)

dijous, 31 de gener del 2008
Ocells i adjectius

dimecres, 30 de gener del 2008
Una festa de llibres

Etiquetes de comentaris:
juvenil,
llegir,
llibre de llibres
dimarts, 29 de gener del 2008
Perquè m’agrada Folch i Torres (segona raó)

dilluns, 28 de gener del 2008
Les lliçons d’en Jim Botó
diumenge, 27 de gener del 2008
Les llegendes urbanes
De tant en tant, als mitjans apareix alguna notícia que desmunta una de les moltes “llegendes urbanes” que corren pel món. Per a mi, l’origen d’aquestes històries o teories no té gaire misteri: la ignorància és atrevida, i més després d’escoltar (i de dir!) tantes afirmacions dubtoses defensades amb seguretat absoluta. El que m’intriga de debò és aquest nom: “llegenda urbana”. D’on surt? Qui es va inventar l’expressió? Lo de llegenda ho puc entendre: un fet més o menys real, que el pas del temps, la imaginació i... la mala memòria o la poca humilitat dels transmissors orals ha esdevingut en història fantàstica. Però... per què “urbana”? Al camp no passa? Les grans ciutats afavoreixen aquest tipus de coneixement acientífic o multipliquen la transmissió d’aquestes mentides? M’agradaria investigar-ho. No ho faré, tinc altre feina, però potser algun dia em trobo amb algun d’aquells articles tan ben fets que expliquen (de debò) aquests misteris amb els que convivim.
dissabte, 26 de gener del 2008
Combinar amb gosadia

divendres, 25 de gener del 2008
Kafka i el desconcert del lector
.jpg)
dijous, 24 de gener del 2008
Els patiments de l’escriptor
"
En alguna ocasió, he dit que envejo els escriptors per als quals, segons afirmen ells, el fet d'escriure els representa sofrir; em sembla un símbol de la transcendència del seu treball. M'avergonyeix de confessar que a mi em passa al revés, que sofreixo quan no puc escriure. I que em diverteixo molt quan ho faig". Això ho deia en Pere Calders durant una entrevista d’en Lluís Busquets, publicada a El Correo Catalán el 1978. Aquesta és una manera d’entendre l’escriptura que m’agrada: Calders expressa molt bé (molt millor del que ho diria jo) una postura de l’escriptor envers el seu ofici que comparteixo plenament. A més, la cita m’encanta, perquè em penso molt que la diu amb un pèl de sornegueria. Coneixent els contes de Calders, asseguraria que sí.

dimecres, 23 de gener del 2008
La vida al Tibet

dimarts, 22 de gener del 2008
Perquè m’agrada Folch i Torres (primera raó)

dilluns, 21 de gener del 2008
En la millor tradició de la novel·la d'aventures

diumenge, 20 de gener del 2008
Els avantatges d'una bona edició

dissabte, 19 de gener del 2008
Llops que fan riure

divendres, 18 de gener del 2008
Les víctimes de les guerres
Ja fa més de vint anys que no s’editen per aquí les obres de Virgil Constantin GHEORGHIU. Jo només n’he llegit un parell, però m’han agradat força. És l’autor, entre d’altres, de La hora veinticinco (Caralt, 1997), un llibre que recordo molt dur, perquè era sobre la guerra –la 2a guerra mundial–, i la guerra és dura necessariament. Amb la lectura d’aquesta novel·la vaig poder entreveure, potser per primera vegada, la desolació de les persones que, sense cap mena de culpa ni d’oportunitat, ho han perdut tot en aquestes convulsions violentes. Quedar-se sense família, haver d’abandonar la pròpia terra, oblidar la llengua, deixar de ser el que s’era: perdre el lloc en el món o el món sencer... No són coses per llegir cada dia, però de tant en tant van bé per curar-se de tanta frivolitat que ens envolta. Amb més motiu si mantenen l’optimisme i una visió esperançada de l’home.
dijous, 17 de gener del 2008
Escriure fàcil és difícil

dimecres, 16 de gener del 2008
La setmana dels barbuts

dimarts, 15 de gener del 2008
Una escapada al mar
El curs passat vaig rellegir (havia d’explicar-lo a classe) Marines i boscatges (Edicions 62, 2005), d’en Joaquim Ruyra. Un prodigi de narracions senzilles i eficaces, una delícia costumista, magistral en la recreació de paisatges i d’estats d’ànim... Un luxe! Ara, quan alguna vegada enyoro les cales de la costa gironina, i sento el neguit de no poder escapar-me a “tirar la canya” (perquè pescar, desenganyem-nos... mai no he pescat gaire) en faig prou amb llegir algunes ratlles de Una tarda per mar. Volia triar un trosset més curt, però... què retallarieu?
Quina calma! Quina quietud! La color blanquinosa que pren l’aigua morta de les ensenades s’anava dilatant mar enfora com un tel invasor; i en aquell tel llis i enxarolat s’emmirallaven serenament les penyes, poc abans combatudes per la ressaga, i llurs herbatges,encara xops, hi vessaven una gotellada harmoniosa. De les muntanyes properes davallava l’olor dels tomanyins i de les flors boscanes, que amb la fresca del vespre solen exhalar un alè més sentós. El sol, des de darrera d’una boirina rovellada, deixava caure, a tall de rosses pestanyes d’un ull que s’acodorm, la serrellada dels seus raigs, que cobria tot el Montseny. El cel començava a verdejar. Quina calma! Quina quietud! La tarda es desmaiava a poc a poc amb un somrís de pau, amb un deix de galvana placèvola que s’apoderava de la immensitat.
Quina calma! Quina quietud! La color blanquinosa que pren l’aigua morta de les ensenades s’anava dilatant mar enfora com un tel invasor; i en aquell tel llis i enxarolat s’emmirallaven serenament les penyes, poc abans combatudes per la ressaga, i llurs herbatges,encara xops, hi vessaven una gotellada harmoniosa. De les muntanyes properes davallava l’olor dels tomanyins i de les flors boscanes, que amb la fresca del vespre solen exhalar un alè més sentós. El sol, des de darrera d’una boirina rovellada, deixava caure, a tall de rosses pestanyes d’un ull que s’acodorm, la serrellada dels seus raigs, que cobria tot el Montseny. El cel començava a verdejar. Quina calma! Quina quietud! La tarda es desmaiava a poc a poc amb un somrís de pau, amb un deix de galvana placèvola que s’apoderava de la immensitat.
dilluns, 14 de gener del 2008
Lectures inacabades
Ahir vaig deixar un llibre. Vull dir que el vaig deixar estar, sense acabar, després d’uns dies de lectura. No és el més habitual, perquè m’agrada arribar al final, i perquè normalment no llegeixo a l’atzar, sinó que segueixo un pla de lectures més o menys definit, que inclou llibres pendents i novetats (després d’informar-me i recollir diferents opinions). Però de tant en tant em passa això, que una lectura no és com m’esperava. Davant d’aquest fet, he arribat a algunes conclusions. Una és que les solapes i contraportades no sempre diuen la veritat, perquè aquest llibre que he deixat no era, ni molt menys, una de les obres més divertides del segle XX: no li nego altres valors que la solapa també esmentava, però el superlatiu no era correcte. Una altra conclusió és que hi ha llibres que tenen els seus lectors, o els seus moments, i potser aquest llibre no era per a mi, o no era per ara. Finalment, crec que quan amb una lectura no hi guanyo res, que de vegades passa (fins i tot, com en aquesta ocasió, pot resultar molesta) el millor és deixar-la estar. Hi ha prou llibres interessants al món com per perdre les hores en un que m'aporta més aviat poc (fora de millorar la constància o empitjorar la tossuderia).
diumenge, 13 de gener del 2008
Una història de l’astronomia

dissabte, 12 de gener del 2008
Una autèntica colla de galifardeus

Etiquetes de comentaris:
aventures escolars,
humor,
juvenil
divendres, 11 de gener del 2008
Contes breus, i extraordinaris de veritat

dijous, 10 de gener del 2008
Les divertides aventures d’Igraine

dimecres, 9 de gener del 2008
Cartes plenes de vida

Ahir recomanava un “llibre de llibres”. Avui, un de llibreries i llibreters: 84, Charing Cross Road, de Helene Hanff (Empúries, 2002). Una escriptora nord-americana compra llibres vells per correu a una botiga londinenca, situada a l’adreça que dóna títol a aquest recull de cartes. No és cap novel·la, i té la força de les pàgines viscudes. La correspondència que mantenen la geniüda escriptora i el personal de la llibreria ens va presentant uns personatges plens d’humanitat. Alhora, des del prosaic dia a dia se'ns mostra una part important de la història del segle XX. Un document excepcional, colpidor en la seva senzillesa i naturalitat.
dimarts, 8 de gener del 2008
Els llibres de llibres
Entre les meves preferències literàries hi ha els “llibres de llibres”, aquells relats que ens conviden a la lectura d’altres bons títols. Per a mi estan ben aconseguits quan són com l’aparador d’una pastisseria: elegants i llaminers. La invitació a la lectura ha de ser discreta, lleugerament temptadora, i un excés d’interès s’acaba notant i llastant la narració. Una bona novel·la juvenil que compta amb aquestes i moltes altres qualitats és Vigo es Vivaldi, de José Ramón Ayllón (Bruño, 2005). La seva capacitat d’entusiasmar és sorprenent, potser per la trama i els personatges, però també per aixecar les mires dels lectors joves a qui va adreçada.
Etiquetes de comentaris:
amor,
aventures escolars,
juvenil,
llibre de llibres
dilluns, 7 de gener del 2008
Descobridors de les civilitzacions antigues
diumenge, 6 de gener del 2008
En la festa dels Reis
Avui, que passen els Reis, m’agradaria suggerir algun títol relacionat amb la data. Com diu l’experiència, “si vols quedar bé, regala un clàssic”. Una obra de teatre encantadora, molt bizantina en el seu plantejament d’aventures, naufragis, confusions entre germans bessons... i també molt divertida, és Nit de Reis, de William Shakespeare (Vicens-Vives, 2006). Hi hauria moltes més possibilitats, que em guardo per a més endavant. Però per allò de ser generós (i perquè un sol regal queda una mica rònec), també us proposo un bon relat breu, que podeu llegir en pocs minuts i que recordareu força temps: El regalo de los Reyes Magos, de l’escriptor nord-americà O’Henry.
dissabte, 5 de gener del 2008
Edith Nesbit, una escriptora innovadora
Fa poc he acabat El castillo encantado, d’Edith Nesbit (Alba, 1998). M’ha semblat una novel·la d’aventures fantàstiques força entretinguda. Potser no tots els amants d’aquest gènere l’apreciaran igual, i alguns paladars la poden trobar una mica infantil o antiquada. Però és una obra molt innovadora, si considerem que es va publicar a principis del segle XX. En les aventures de quatre nens al voltant d’un castell encantat i d’un anell màgic hi ha moltes situacions que als lectors actuals ens resulten properes: l’anell d’invisibilitat recorda per més d’un motiu al que en Bilbo va trobar sota les muntanyes; la colla de protagonistes ens avança els futurs personatges d’Enid Blyton o els alumnes de Hogwarts, per posar dos exemples ben coneguts. Potser exagero, i valdria la pena estudiar-ho amb més detall (algú ho ha fet, segur), però aquesta escriptora sembla realment una pionera de la narrativa infantil.
dijous, 3 de gener del 2008
Anem a pams
Després de llegir els dos primers missatges, qualsevol es pot preguntar: però, aquest bloc, de què va? Jo no ho tinc clar del tot, així que es difícil que ho pugui explicar gaire bé. Però puc garantir que algunes coses, poques, estan ben decidides i no són fruit de la improvisació. La primera d’elles és que al País dels Kokamuskes parlaré molt de llibres. Quan deia el primer dia que a la vida hi trobem moltes sorpreses, hi incloïa les lectures que anem fent... i que ens van fent. Perquè una altra idea que tinc clara és que els bons llibres, ben llegits, ajuden a fer millors persones. Un dels objectius d’aquest bloc serà, doncs, oferir les meves impressions (humils impressions, subjectives impressions) sobre títols que he trobat positius o interessants. Com els bons viatgers i excursionistes, compartiré la informació sobre els paisatges agradables i, si s’escau, avisaré dels camins que no paguen la pena. Estic molt metafòric, em penso, però ja ens entenem.
dimecres, 2 de gener del 2008
Unes aventures realment extraordinàries
Em penso que a l'article inaugural no quedava prou clar què hi pintaven els Kokamuskes en aquest bloc, a part de donar-li el nom. Me’n guardaré prou d’explicar amb més detall qui són aquests personatges, ni on és el seu país. M’estimo més provocar la curiositat dels qui no han llegit mai les Aventures extraordinaries d'en Massagran, d’en Josep Maria Folch i Torres (Casals, 2003). No sabeu el que us heu perdut! L'encertada combinació d’aventures i humor que ofereix el llibre és poc habitual, i fa palès el mestratge narratiu i literari de l’autor. Als que ja han gaudit d’aquestes planes divertidíssimes, segurament els ve un somriure als llavis, en recordar la fidelitat d’en Pum, l’exotisme de les taròndries, la tortuga Pelleringa o les còmiques aventures amb en Penkamuska i els Karpantes... Bé, no segueixo. Em queden moltes coses per dir d'en Folch i Torres.
dimarts, 1 de gener del 2008
Totes les llarges caminades, comencen amb un petit pas
Diu un bon amic meu que totes les llarges caminades comencen amb un petit pas. Potser hauria sigut més correcte començar aquest bloc amb una dita marinera, que em permetés comparar l'estrena del dietari amb a l'inici d'una travessia per mar, i així ho lligaria amb en Massagran quan va embarcar-se en la "Mostela". Llavors podria arribar fins als Kokamuskes que apareixen en les extraordinàries aventures del personatge d'en Folch i Torres, i es desvetllaria una mica l'origen del títol del bloc. Després explicaria que a la vida, com als viatges d'en Massagran, hi trobem moltes sorpreses, i que deixar-ne constància per escrit, sobre tot si són positives, agradables o divertides, pot resultar profitós per als altres.
Però el cas és que, de tantes vegades que la diu aquest amic meu, la frase que m'ha vingut al cap no és de navegar, sinò d'anar a peu. Però és perfecte per començar. Si això serà una llarga caminada o una singladura breu, ja ho dirà el temps. Cap a on van les meves passes o quin rumb he de seguir, encara ho he de veure. Em penso que el camí o els vents decidiran, i els vostres comentaris acabaran de marcar la direcció.
Crec que per deixar inaugurat el bloc ja n'hi ha prou. Que tingueu un bon any 2008!
Però el cas és que, de tantes vegades que la diu aquest amic meu, la frase que m'ha vingut al cap no és de navegar, sinò d'anar a peu. Però és perfecte per començar. Si això serà una llarga caminada o una singladura breu, ja ho dirà el temps. Cap a on van les meves passes o quin rumb he de seguir, encara ho he de veure. Em penso que el camí o els vents decidiran, i els vostres comentaris acabaran de marcar la direcció.
Crec que per deixar inaugurat el bloc ja n'hi ha prou. Que tingueu un bon any 2008!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)